شیر صرف نظر از منبع ، بسته به نسبت اجزای تشکیل دهنده اش از جمله چربی و روش های فرآوری ، انواع گوناگون دارد .
پیشرفت های تکنولوژی موجب شده تا انواع بی شماری از ترکیبات آن از شیر خام گرفته تا شیر پاستوریزه ، استلیزه و شیر
خشک و …. با مقادیر متفاوت رطوبت ،چربی و پروتئین تولید شود .
شیرهای کم چرب ، معمولی و پر چرب
تغییردر نسبت در صد اجزای متشکله شیر ،آن را برای بر طرف کردن نیازهای تغذیه ای افراد خاص مناسب کرده است .
شیر با مقادیر چربی های متفاوتی تولید می شود . شیر کم چرب ۱/۵ در صد و شیر پر چرب ۳/۵ در صد چربی دارد .
مصرف شیر کم چرب به خصوص برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی ، دیابتی و افراد چاق تو صیه می شود و
بهتر است حتی اگر سالم و جوان هستند و همه فاکتور های خونی تان نرمال است از نوع کم چرب این نوشیدنی استفاده
کنید.
شیر کم لاکتوز
عدم تحمل لاکتوز یا حساسیت به قند شیر در اثر عدم وجود لاکتاز به وجود می آید . به طوری که لاکتوز در دستگاه گوارش
با قی می ماند و توسط باکتری های روده بزرگ تخمیر شده و موجب تولید گاز و اسید در لوله گوارش می شود که این موجب
بروز عوارض گوارشی مثل دل درد و تهوع می شود. افرادی که دچار این عارضه هستند می توانند از این نوع شیر یا از سایر
فراورده های لبنی مثل ماست استفاده کنند.
شیر غنی شده
در کشورهای که مصرف سرانه شیر پائینی دارند به منظور تامین ریز مغزی های مورد نیاز بدن انواع شیر غنی شده عرضه می شود .
این مواد شامل کلسیم ، وینامین D ، ویتامین A ، و ویتامین های گروه B و پروتیئن است.
افزودن ویتامین های A و D به شیر ، به خصوص به شیر بی چربی و کم چربی در بسیاری از کشورها رایج است .
افزودن ویتامین D نقش عمده ای در جذب کلسیم دارد که همراه چربی شیر منبع غنی از کلسیم است . افزودن ویتامین
A و D هیجگونه تاثیر نامطلوبی در اجزای ترکیبی شیر ندارد .
شیر طعم دار
امروزه شیر با طعم های مختلف انواع میوه در بسته بندی های متنوع یافت می شود و توصیه ما به شما که از طعم خاص شیر تنفر دارید .
این است که اگر نمی توانید شیر معمولی بخورید ، حداقل از مخلوط آن با انواع میوه ها و با طعم های مختلفش استفاده کنید.
شیر عسل ، شیر هویج ، شیر با طعم توت فرنگی و طالبی ، مخلوط شیر موز یا اضافه کردن انواع خشکبار و آجیل مخصوصا برای کودکان می تواند نوشیدنی مغذی را فراهم آورد.