مصرف مداوم شیر و لبنیات به دلیل داشتن مقادیر کافی کلسیم مانع از ابتلا به سرطان روده بزرگ خواهد شد . در شیر نوعی اسید چرب به نام اسید لینولئیک کنژوگه (CLA) وجود دارد که حدود ۵۰ درصد از ابتلا به انواع سرطان می کاهد . به علاوه این اسید چرب سیستم ایمنی را تقویت کرده و از بروز بسیاری از عفونت ها می کاهد. شیر و فرآورده های آن از نظر ویتامین های تیامین (B1) ، ریبوفلاوین (B2) و پانتوتنیک اسید بسیار غنی می باشند. وجود این ویتامین ها جهت آزادسازی انرژی از مواد غذایی ضروری است . به همین دلیل مصرف شیر و لبنیات کم چرب در سالمندان بسیار توصیه می شود . در شیر پروتئینی به نام کازئین وجود دارد که نقش عمده ای در پیشگیری از پوسیدگی دندان ایفا می کند . به طوری که مصرف ۵-۱۰ گرم پنیر بعد از هر وعده غذایی در حفظ سلامتی مینای دندان موثر است .
مصرف مداوم شیر و فرآورده های آن در دوران نوجوانی و جوانی ، از درصد مرگ و میر ناشی از شکستگی لگن در دوران سالمندی بسیار می کاهد .
پروتئین موجود در شیر گاو بسیار با ارزش است و باعث تقویت سیستم ایمنی ، محکم شدن استخوان ها و کاهش فشار خون می شود .
مصرف منابع غذایی حاوی پتاسیم مانند شیر، ماست، پنیر و سبزی جات ( سیب زمینی ) میزان نیاز به داروهای کاهش دهنده ی فشارخون را کاهش می دهد . عنصر منیزیم نیز که در شیر و فرآورده های آن وجود دارد ، منجر به انبساط دیواره ی عروق شده و از تنگ شدن آن و در نهایت افزایش فشارخون پیشگیری می کند .
مصرف روزانه ۲ تا ۴ لیوان شیر یا ماست کم چرب برای سلامت انسان بسیار مفید و از بروز بسیاری بیماری ها از جمله افزایش فشارخون ، بیماری های قلبی – عروقی ، پوکی استخوان ، سرطان روده بزرگ و . . . پیشگیری خواهد کرد .