مصرف منابع غذایی حاوی کلسیم ، پتاسیم و منیزیم در درمان پرفشاری خون بسیار مفید هستند . شیر و لبنیات منبع خوبی از کلسیم ، منیزیم و پتاسیم هستند .
بیماری فشار خون بالا به حالتی گفته می شود که فشار سیستولیک بیشتر از ۱۴۰ میلی لیتر جیوه و فشار دیاستولیک بیشتر از ۹۰ میلی لیتر جیوه باشد . لازم به ذکر است که فشارخون نرمال را حدود ۸۰/۱۲۰ میلی لیتر جیوه در نظر می گیرند . پرفشاری خون بیماری مزمنی است که در صورت عدم درمان می توان مشکلاتی از قبیل نارسایی کلیوی ، نارسایی قلبی ، بیماری های مزمن قلبی و همچنین سکته قلبی را ایجاد کند .
مطالعات ثابت کرده اند که داشتن رژیم غنی از شیر و لبنیات کم چرب ، سبزی و میوه جات و هم چنین کاهش مصرف چربی ، عامل مهمی در پیشگیری و درمان پرفشاری خون است .
از آن جایی که شیر و لبنیات علاوه بر کلسیم ، دارای دو عنصر مهم دیگر یعنی پتاسیم و منیزیم می باشند ، مصرف آنها اثرات بسیار مطلوبی بر فشارخون به جای می گذارد . به علاوه مصرف چربی موجود در شیر و فرآورده های آن نیز منجر به افزایش چربی خون و به دنبال آن افزایش وزن نمی شود . مصرف شیر و فرآورده های آن در سنین نوجوانی و جوانی مانع از ابتلا ، به افزایش فشارخون در سنین بالاتر می شود .
سبزی ها از منابع غذایی مهم عنصر منیزیم هستند . در سنین سالمندی به دلیل وجود مشکلات دندانی ، مصرف سبزی و میوه تا حدودی کاهش می یابد . کاهش منیزیم در بدن ، عامل مهمی برای افزایش فشارخون است . به همین علت مصرف شیر لبنیات در سنین سالمندی ، منیزیم مورد نیاز بدن را تا حدودی تامین می نماید .
مصرف ۴-۳ لیوان شیر یا ماست در طی روز ، به همراه ۸ تا ۱۰ وعده میوه وسبزی مانع از افزایش فشارخون می شود و در درمان افراد مبتلا به این بیماری نیز مفید است .
لازم به ذکر است که دریافت مکمل کلسیم به صورت قرص ، برای درمان و پیشگیری از پرفشاری خون توصیه نمی شود ، بلکه مصرف منابع طبیعی کلسیم در درمان و پیشگیری موثر است .